• Imprimeix

Anticoncepció hormonal

Aquesta Eina d'Ajuda a la Presa de Decisions (HATD) et permetrà conèixer tots els mètodes d'anticoncepció hormonal disponibles, per poder triar el que millor s'adapti al teu estat de salut, necessitats i preferències personals, en consens amb el teu professional de referència en aquest tema.

Trobaràs informació completa, objectiva i basada en la millor evidència científica, sobre tots els aspectes que poden condicionar l'elecció d'un mètode de contracepció hormonal: el seu mecanisme d'acció, eficàcia, mode d'utilització, facilitat o complexitat d'ús, canvis en el cicle menstrual, contraindicacions, efectes adversos, possibles efectes beneficiosos no anticonceptius, relació amb el coit i el preu.

Aquesta eina s'ha elaborat partint dels criteris de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) del 2015 i 2018 (“Medical eligibility criteria for contraceptive use”, 5th ed. 2015 i “Recomendaciones sobre prácticas seleccionadas para el uso de anticonceptivos”, OMS, 2018). L'OMS és una institució que periòdicament ofereix recomanacions davant de l'elecció d'un mètode contraceptiu i orientació envers la seguretat dels mètodes anticonceptius en el context de condicions mèdiques i característiques específiques.

L'OMS estableix quatre categories segons el risc que comporta utilitzar cada mètode anticonceptiu, en cada situació.

S'ha decidit incloure únicament en aquesta eina aquelles prescripcions de mètode en les quals el benefici supera clarament els possibles riscos, recomanats com a categoria 1 (no hi ha restricció; es pot utilitzar en qualsevol circumstància) o com a categoria 2 (els avantatges d'utilitzar el mètode generalment superen els riscos).

 

Agraïm la col·laboració en la investigació i disseny d'aquesta eina a les investigadores: doctora Miriam de la Flor López, responsable de Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII i professora del Departament de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, i a les doctores Lourdes Rubio Rico, infermera, i María Inmaculada de Molina-Fernández, llevadora, professores del Departament d'Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. També hem de destacar les col·laboracions puntuals del Departament d'Enginyeria, Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, del servei d'Informàtica de l'Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII i del dibuixant Adrià Ruiz. Tot i així, el contingut final del web és responsabilitat de l'AQuAS.

 

Data de publicació: Juliol 2018
Data de revisió: Juliol 2023