• Imprimeix

Informació general

Què és l'articulació del genoll

Imatge1_artrosi_genoll

El genoll es troba en el punt mitjà de la nostra extremitat inferior, entre la cuixa i la cama, i és l'articulació que permet que aquesta es dobli i estiri sota la primera, la qual cosa es denomina moviment de flexió i extensió.

Causes del mal articular

Les causes més freqüents del mal articular són: l'artrosi primària, l'artrosi posttraumàtica i l'artritis reumatoide.

 

  • Artrosi posttraumàtica: En els casos en els quals es produeix un traumatisme articular, poden aparèixer una sèrie de lesions, com fractures del cartílag, lesions del menisc, lligamentoses o del cartílag articular. Si bé aquestes lesions es resolen, ja sigui quirúrgicament, la lesió articular inicia un procés de remodelatge crònic del cartílag i altres superfícies articulars que, en alguns casos, poden evolucionar a una artrosi.

 

  • Artritis reumatoide: La destrucció del cartílag de les articulacions en les malalties inflamatòries com l'artritis reumatoide, a la llarga, acaba desenvolupant una artrosi secundària.

 

Què és l'artrosi del genoll?

L'artrosi del genoll, o gonartrosi, és la causa més freqüent de dolor al genoll a partir dels 40 anys i es produeix pel desgast progressiu del cartílag articular (teixit que recobreix la zona dels ossos que està a l'articulació i permet el lliscament d'uns sobre els altres). 

La seva freqüència és molt alta, major en dones que en homes. Arriba al 10% d’aquestes entre els  55 i 64 anys, i al 30% a partir dels 85 anys.

 

Factors de risc

Els factors de risc no modificables són: l'edat, el gènere i la càrrega genètica.

Els factors de risc sobre els quals podem incidir són: l'excés de pes, el sedentarisme; i evitar l'activitat física intensa o esports de contacte (futbol, rugbi, etc.) que poden comportar lesions dels lligaments creuats i dels meniscos (especialment si s'ha realitzat una operació).

Símptomes

El dolor és el símptoma principal a l'inici de la malaltia, bàsicament en estar dempeus, caminar prolongadament o en pujar i baixar escales. En aquesta fase el dolor sol desaparèixer amb el repòs.

Posteriorment, el dolor es relaciona amb el moviment del genoll, hi ha rigidesa matutina i cruixits.

El dolor i la rigidesa poden aparèixer en fer els primers passos o en aixecar-se d'una cadira desapareixent després; encara que després d'un període variable de temps caminant torna el dolor inicial.

Quan el cartílag articular es va fent malbé el dolor pot ser constant, fins i tot amb el repòs en llit.

Diagnòstic

Unes radiografies, l'única prova que necessitem per al seu diagnòstic, ens permetran veure l'aprimament del cartílag (el pinçament de l'articulació) i les irregularitats òssies que es produeixen.

Radiografia de genoll amb artrosi. S'observa el pinçament de l'articulació i les irregularitats de les superfícies òssies

 Imatge2_artrosi_genoll

Lesions de genoll

Lesions del genoll: prevenció i dolor crònic per als esportistes

Per evitar les lesions traumàtiques del genoll en els esportistes habituals, és imprescindible una adequada preparació física per tenir un bon to muscular i intentar que aquests músculs puguin absorbir part de l'energia que els diferents tipus de traumatismes poden exercir sobre les estructures del genoll.

Un adequat estil de vida amb activitat física programada que permet tenir un bon to muscular i una dieta equilibrada que eviti el sobrepès permet retardar l'aparició de l'artrosi.

 

Les lesions més freqüents: símptomes, diagnòstic i tractament


Lesions dels meniscos

Les lesions dels meniscos són molt freqüents. Hi ha les ruptures traumàtiques agudes que es produeixen en persones joves i que es produeixen durant la pràctica esportiva. Normalment són conseqüència d'un moviment brusc, en general després d'un gir forçat del genoll amb el peu fix a terra. Un altre tipus de lesions són les ruptures cròniques degeneratives.

 

Lesions del lligament encreuat anterior

Una lesió del lligament encreuat anterior es produeix normalment en el transcurs de la pràctica esportiva, generalment una torçada del genoll o per un traumatisme directe. La causa més freqüent és un accident esportiu.

Informació relacionada

Data d'actualització:  23.02.2017