• Imprimeix

Experiència pacients

Històries personals sobre la diabetis mellitus tipus 2

Com em van diagnosticar la diabetis?

Fa 3 anys vaig començar a fer dieta perquè em sortia el sucre alt però després d’un any tot i fer dieta, vaig començar a sentir els símptomes de la diabetis (beure i orinar molt). Vaig anar al metge i el control de glucèmia era de més de 300. Llavors em van dir que tenia diabetis.

Quin tractament segueixo?

D’entrada em van donar metformina i una setmana més tard vaig començar amb la insulina perquè els nivells del sucre eren molt alts. Això ha anat evolucionant perquè primer vaig començar amb la insulina lenta i la metformina i llavors es va afegir la insulina ràpida que prenc des de fa 1 any i mig. Darrerament també m’han canviat la metformina perquè no m’acabo d’adaptar, sovint em sento molt cansat. Tot i així continuo tenint pics molt alts i freqüents.

Com va ser el pas a la insulina?

Penso que la doctora de capçalera m’ho va plantejar molt bé,  i em va transmetre molt bé que el sucre havia de baixar per les possibles conseqüències que podia tenir. Per tant no em vaig plantejar la por a les agulles perquè vaig veure que era el què necessitava. Sovint però no es la por a la punxada sinó el fet de punxar-te tres o quatre vegades al dia, això sí que em cansa. Ara estic provant el glucòmetre continu (Freestyle) i amb això em punxo molt poc.

Com ho visc?

La diabetis és una malaltia molt anàrquica però de moment no estic content perquè penso que sóc una persona molt meticulosa i que segueixo la dieta, exercici i medicació que em diuen però els resultats per a mi no són els esperats.

Quines activitats faig cada dia?

Sempre he estat una persona activa. Cada dia intento fer algun esport. Vaig a córrer mitja o una hora. Faig sortides a la muntanya que van de les 4 a les 6 hores. Uns dies d’excursió i altres a fer barrancs o vies ferrates. També surto un dia en bicicleta unes 2 o 3 hores. A mes procuro anar als llocs caminant i pujant escales.

Foto Miquel testimoni

Com em van diagnosticar la diabetis?

Al març del 2016 em vaig fer la revisió mèdica  a la feina i el sucre em va sortir molt alt. El metge em va dir que tenia diabetis i em va receptar la medicació.

Quin tractament segueixo?

Vaig començar prenent metformina (2 pastilles) juntament amb una altra medicació (gliclazida) que no vaig poder prendre perquè em provocava hipoglucèmies. També vaig començar a fer dieta i al setembre del 2016 havia perdut uns 23 quilos i la glucosa estava a 102 i l’hemoglogina glicosilada estava normalitzada prenent dues pastilles de metformina. Al gener del 2017, els resultats continuaven iguals i els triglicèrids també havien baixat, llavors el metge va decidir baixar la medicació i vaig començar a prendre mitja pastilla. A l’octubre de 2017 vaig deixar de prendre la mitja pastilla i ara mateix estic sense medicació.

Quines activitats faig cada dia?

Ara faig molt d’exercici. De vegades camino uns 18 quilòmetres o pujo a Montserrat a peu, cada vegada camino més. Abans em cansava molt i ara em trobo molt bé

Foto Manel testimoni