• Imprimeix

Informació general

Què són i per a què serveixen els ronyons?

 

ronyons_intro

Els ronyons són òrgans parells, ubicats a la zona lumbar per sota les costelles, a banda i banda per davant de la columna.

La seva funció és eliminar del nostre cos, a través de l'orina, les impureses generades i regular la quantitat de líquid i d’elements químics que necessitem, com poden ser el sodi, el potassi, el fòsfor o el calci.

També participen en la regulació de la pressió arterial, en l’activació de la vitamina D, necessària per mantenir uns ossos sans, i en la producció de l'eritropoetina, necessària per produir en el moll de l'os els glòbuls vermells de la sang.

El filtrat realitzat pels ronyons es pot mesurar per determinar el grau de funcionament.

Factors de risc

 • Diabetis
 • Hipertensió arterial
 • Edat major de 60 anys
 • Tabaquisme
 • Obesitat
 • Història familiar de malaltia renal
 • Malaltia cardiovascular establerta

Estadis

Estadis

 Font: Consens català sobre atenció a la malaltia renal crònica, 2012.

Tenir cura d'un mateix

 • La cura dels ronyons pot alentir el dany.
 • Es pot retardar el temps fins que necessiti tractament com la diàlisi.
 • Els principals aspectes de l'atenció són:
  • Controlar la pressió arterial.
  • El control de sucre en la sang.
  • Portar un estil de vida saludable.
  • Fer revisions regularment.
  • Evitar determinats fàrmacs que puguin lesionar el ronyó.

Mesures dietètiques

Pot comportar canvis dietètics com, per exemple, restringir el consum de sal, de potassi i de proteïnes si els seus nivells són elevats, així com adequar les necessitats d'ingesta de líquids en cada cas particular.

Tractaments farmacològics

Medicació antihipertensiva Per al control de la tensió arterial
Suplements de la vitamina D i fàrmacs quelants del fòsfor Per mantenir els ossos forts i saludables
Suplements de ferro
Injeccions d'eritropoetina
Facilita la síntesi d'eritròcits i tracta l'anèmia
Diürètics Incrementa l'orina (diüresi)

 

Malaltia renal crònica avançada

Què pot provocar que els ronyons DEIXIN de funcionar?

Les causes per les quals els ronyons poden deixar de funcionar són moltes i la llista és molt àmplia. Tanmateix, les principals causes actualment són la diabetis i la hipertensió arterial mal controlades.

Altres causes són les inflamacions agudes o cròniques dels ronyons, el que anomenem nefritis, algunes malalties hereditàries renals, malalties de les vies urinàries que obstrueixen els conductes d’eliminació de l’orina o en provoquen el reflux, infeccions cròniques dels ronyons o altres causes menys freqüents. De vegades, però, no s’arriba a saber la causa concreta que ha provocat que els ronyons deixin de funcionar bé. Ja sigui una causa o una altra, totes acaben confluint en una mateixa situació final, la insuficiència renal crònica.

 

Què passa quan els ronyons no funcionen bé?

Quan els ronyons no funcionen bé s’acumulen a la sang i als teixits les impureses que generem i sovint també l’aigua que els ronyons no tenen la capacitat d’eliminar. És el que anomenem insuficiència renal.

Quan la insuficiència renal és lleu pot passar desapercebuda, ja que la majoria de vegades la causa que l’ha provocat “no fa mal” i no sol donar cap símptoma. Només es detecta en anàlisis de sang i d’orina.

Quan la insuficiència renal avança acaba provocant importants trastorns de l’estat general, retenció de líquids i hipertensió arterial. Els ronyons no poden ajudar a fabricar correctament la vitamina D, fet que, amb la retenció de fòsfor, provoca que els ossos es debilitin. També deixen de produir l’eritropoetina i apareix l’anèmia. I a més no s’eliminen correctament alguns dels medicaments que prenem, per la qual cosa es poden acumular en l’organisme i augmenta el risc d’efectes secundaris si no es fan els ajustos adequats. Una insuficiència renal molt avançada arriba a ser incompatible amb la vida si no s’instaura un tractament substitutiu de la funció renal.

 

Quins poden ser els símptomes de la malaltia renal crònica avançada?

Els símptomes més comuns de la insuficiència renal crònica s'enumeren a continuació. No obstant això, cada individu pot experimentar-ho d'una manera diferent. Els símptomes poden incloure els següents:

Inapetència. Sensació de malestar general i fatiga, mals de cap (cefalea), pruïja generalitzada i sequedat de pell. Nàusees i pèrdua de pes.

Quan la funció renal empitjora poden aparèixer:

 • Dolor als ossos, entumiment o inflor a les mans i els peus, fasciculacions musculars o rampes. Vòmits, sovint al matí.
 • Somnolència o problemes per concentrar-se o pensar. Insomni.
 • Mal alè, set excessiva, singlots freqüents. Dificultat per respirar.
 • Problemes amb l'activitat sexual, cessació dels períodes menstruals (amenorrea).
 • Els símptomes de la insuficiència renal crònica i aguda poden assemblar-se a altres condicions o problemes mèdics.

 

Sempre consulti al seu metge per al diagnòstic.

Si el seu nefròleg diu que els seus ronyons poden fallar dins de sis mesos a un any, ara és el moment de decidir un tractament.

Si encara no ha decidit sobre un tractament i els ronyons fallen, la diàlisi d'emergència pot ser necessària. Això vol dir que la seva vida està en risc, i l'elecció del tractament s'ha de fer de forma urgent i no en les millors condicions. Pot significar més temps a l'hospital i menys temps a gaudir de la seva vida.

Convé per tant planificar el futur. Com més aviat es comenci a preparar per al tractament, millor serà el resultat. Parlar amb familiars i éssers estimats també pot ajudar a prendre la millor decisió.

La millor opció de tractament per a qualsevol condició és que tingui una bona comprensió del tractament en si, la consideració de com l’afectarà a vostè i al seu estil de vida, així com per l’opinió del personal mèdic i d’infermeria que considerin és al més adequat per a vostè.

Algorisme 

Més informació

Data d'actualització:  21.07.2015